Opakowania aktywne

Tradycyjne opakowania powinny być obojętne względem żywności znajdującej się w środku. Świat jednak idzie do przodu, a wraz z nim innowacyjność i technologia. Powstają więc opakowania aktywne, które mogą wchodzić w interakcje z zawartością opakowania. Opakowania te potrafią kontrolować warunki wewnętrzne np. wydzielać substancje o korzystnym wpływie na produkt lub wchłaniać te które będą źle oddziaływać na produkt. Przykładowo opakowania takie mogą pochłaniać nieprzyjemne zapachy lub zabezpieczać produkty przed zepsuciem.

Substancje stosowane w opakowaniach aktywnych wymieniane przez portal http://bonavita.pl to np.:

– kwasy organiczne (propionowy, mlekowy, benzoesowy, cytrynowy, octowy), które hamują rozwój bakterii i grzybów,

– lizozym – białko wywołujące rozpad ścian komórkowych bakterii Gram+

– bakteriocyny – nazywane naturalnymi konserwantami, substancje produkowane przez bakterie przeciwko innym ich gatunkom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *